Agenda

Op dit moment zijn er geen toekomstige activiteiten.

Recente reacties

Site statistieken

  • 42132Totale vertoningen:
  • 23960Totaal aantal bezoekers:
  • 15Gem. bezoekers per dag:

Band knopen

In het onderstaande PDF document kun je lezen hoe je een Taekwondo-band kunt knopen.

Betekenis van de kleuren

Bij Taekwon-do wordt gebruik gemaakt van een banden / kleuren systeem.

De kleur van de band geeft aan hoever de leerling gevorderd is. Van witte band t/m rode band / zwarte slip zijn
de KUP graden. Zodra men de zwarte band haalt, dan praat men over Dangraden. De dangraden worden aan gegeven met romeinse cijfers

WITTE BAND (10e & 9e KUP graad)

Witte band staat voor maagdelijkheid van ziel en geest. De leerling is als een onbeschreven blad en staat aan het begin van de lange weg van Taekwon-do. Wit betekent onschuld, puurheid en verlichting

 

GELE BAND (8e & 7e KUP graad)

Geel is de kleur van de zon die de plant voedt. Zonder de zon, kan de plant niet verder groeien, metaforisch in Taekwon-do betekent dit dat de leerling de weg van de zon (de leraar) moet volgen om te groeien.

 

GROENE BAND (6e & 5e KUP graad)

Groene band staat voor de ontwikkelende plant. De wortels zijn geschoten en er is een basis gelegd voor verdere ontwikkeling. Het symboliseert de drang naar kennis om verder te groeien en het Taekwon-do eigen te maken.

 

BLAUWE BAND (4e & 3e KUP graad)

Blauw is de kleur van de hemel, waarnaar de groeiende plant reikt. De hemel is groot en symboliseert de gestage ontwikkeling van de leerling taekwondoka.

 

 

RODE BAND (2e & 1e KUP graad)

Rood is de kleur van het gevaar. De leerling beheerst de Taekwon-do technieken fysiek al goed, maar moet waken voor gevaren als onnodige agressie, verlies van beheersing en controle. Het mentale gedeelte van Taekwon-do komt nu pas om de hoek kijken.

 

ZWARTE BAND (1e DAN graad t/m maximaal 9e DAN graad)

De Zwarte band weerspiegelt het heelal en universum. Het universum is enorm, evenals volledige kennis van de krijgskunst. Nu pas gaat de weg beginnen en de taekwondoka moet zorgen niet verdwaald te raken in de enorme duisternis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

WTF YouTube channel

Instructie: Band knopen 

Klik voor PDF

Login