Agenda

Op dit moment zijn er geen toekomstige activiteiten.

Recente reacties

Site statistieken

 • 42133Totale vertoningen:
 • 23961Totaal aantal bezoekers:
 • 15Gem. bezoekers per dag:

Wat is Taekwondo

Taekwondo is een vorm van een ongewapend gevecht. Letterlijk vertaald betekent Tae voet, kwon hand of vuist en Do de manier of de weg. Taekwon-Do is dus het gebruik van de hand en de voet, met als doel zelfverdediging en het verbeteren van je persoonlijkheid en het wordt dus ook vaak gezien als een verdedigingssport en niet als een vechtsport omdat er veel aandacht gaat naar zelfbeheersing en respect.

Voor de serieuze taekwondoïn is het niet alleen het gebruik van de hand en de voet, maar een manier van denken, een manier van zelfdiscipline en ontwikkeling van zelfvertrouwen. In deze tijd met al haar geweld en intimidatie biedt Taekwon-Do de zwakkere een effectief wapen om zichzelf te verdedigen.

Door training ontwikkelt een student zelfvertrouwendiscipline, lichamelijke gezondheid, coördinatie en zelfverdediging. Taekwon-Do wordt gezien als een kunst van zelfverdediging, die gebruikt kan worden voor gerechtigheid en het verdedigen van de zwakkere. Het is een kunst die niet alleen is weggelegd voor sterke mensen, maar is door iedereen te beoefenen.

Training

Taekwondotraining kan de volgende onderdelen omvatten:

 • Techniektraining: standen, trappen, stoten en weringen (blokkeringen)
 • Stijlvormen (Tul of Poomsee): uitvoering van technieken, volgens een vastgestelde volgorde (vaste vormen)
 • Sparren (Matsogi of Kyorugi): één-, twee- en driestapsparren, vrij sparren, gearrangeerd sparren en het traditionele sparren.
 • Breektesten (Kyok of Gye-pa) het breken van planken en dergelijke, door middel van tevoren bepaalde taekwondotechnieken. Hierbij is vooral de snelheid van belang en niet zozeer de kracht.
 • Zelfverdediging (Ho shin sul): het nabootsen van de realiteit, waarbij ook geoefend wordt zich te bevrijden uit verwurgingen, armklemmen, omklemmingen, afweren van aanvallen met een mes, korte en lange stok e.d.

Materiaal

Tijdens de training draagt de taekwondo-beoefenaar een zogenaamde dobok (도복). De taekwondo-dobok is deels afgeleid van de traditionele Koreaansehanbok (한복) . Om de middel draagt de taekwondobeoefenaar een band, ti (띠) genaamd.

Tijdens WTF sparring wedstrijden is het vooral de hogu, borstbeschermer (pantser), van de spelers die meteen in het oog springt. De blauwe hogu wordt aangeduid met de chong (청) en de rode hogu met hong (홍). De hoofdbeschermer wordt officieel een morri bohodae (머기 보호대) genoemd, maar wordt tegenwoordig ook door Koreanen aangeduid als headgear (헤드기어).

Doelstellingen van het Taekwon-Do

 1. Hoffelijkheid: Beleefd zijn tegen elkaar, eerlijk zijn, respect tonen voor de leraar en voor mensen die ouder zijn dan jezelf.
 2. Integriteit. In het Taekwon-Do zijn eerlijkheid en oprechtheid heel belangrijk.
 3. Doorzettingsvermogen.
 4. Zelfbeheersing. Dit is heel belangrijk bij Taekwon-Do, zowel binnen als buiten de dojang (도장).
 5. Enorme geestkracht. Een oprechte Taekwon-Do student moet zich inzetten voor vrede en rechtvaardigheid en zich niet laten afschrikken.
 6. Concentratie. Het begrip Jip-Joong wat geconcentreerde kracht betekent verwoordt dit. Het wijst op de concentratie van die spieren, voor de beweging naar het doel, in een korte tijd. Hierbij bewegen de heup en buik eerder dan de ledematen. De beweging is ‘lateraal’ (zijwaarts) en verticaal. De concentratie van die spieren voor ontspannen en inspannen. Deze behelst tegenkracht, concentratie, balans, beheersing van deademhalingmassa en snelheid.

Zie ook

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Taekwondo

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

WTF YouTube channel

Instructie: Band knopen 

Klik voor PDF

Login